• Evke Trade Tower Ofis18
    Osmangazi/Bursa
  • Pzts. - Cum : 9:00 - 18:00
    Cmts: 9:00 - 14:00

Neden Robotik Cerrahi

NAVIO

Robotik Cerrahi Nedir ?

Doktorunuz size sağlık probleminize bağlı ameliyat önerdiğinde ameliyatın başarılı olup olmayacağı, ne kadar ağrınız olabileceği, günlük yaşantınıza ne zaman döneceğiniz gibi konularda endişeli hissetmeniz normaldir. Bu konuda ileri cerrahi teknolojiler size çok daha güvenilir ve rahat bir ameliyat süreci sağlar. Ortopedik robotik cerrahi, doktorların geleneksel tekniklerle mümkün olandan daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrol ile birçok karmaşık prosedürü gerçekleştirmesine izin veren robot destekli cerrahi yöntemidir. En yaygın kullanılan ortopedik robotik cerrahi sistemlerde, bir kamera ile buna bağlı cerrahi aletler bulunur ve anatominize uygun bir planlama ile cerrahi süreç gerçekleştirilir.

Neden Robotik Cerrahi ?

Ortopedik cerrahi her ne kadar sert hareketsiz yapılar olan kemikler üzerinde gerçekleştirilse de, doğal anatomik yapıda çevre sinirler, kan damarları ve yumuşak doku varlığı bu ameliyatları oldukça hassas kılar. Yetenekli ve tecrübeli cerrahların bile bu hassas durumlarda yanılma payı söz konusudur. Diğer taraftan, diz protezi ameliyatlarında, bazı hastalar protezden sonra da işlevsellik sorunu yaşayabilmekte, 10 yıl içinde hastaların % 4.9-% 19.6’sında revizyon prosedürü gerekebilmektedir. Bu aşamada, gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatın hem daha doğru hem daha güvenli gerçekleştirilmesine olanak sağlayan robotlar cerrahi operasyonlara dahil olmuştur. Böylece karmaşık cerrahi müdahalelerde tek başlarına veya cerrah rehberliğinde çalışmak üzere robotik sistemler tasarlanmıştır.

Robotik Cerrahinin Gelişimi

Robot terimi, belirli bir görevi yerine getirmek için malzemeleri, parçaları, araçları veya cihazları hareket ettirmek amacıyla özel tasarlanmış çok fonksiyonlu gereçler olarak tanımlanmaktadır. Robotlar uzun yıllardır insanların tekrarlayan, güç gerektiren ve tehlikeli görevleri yerine getirmelerine yardımcı olmuştur. Ancak, yıllar içerisinde robotların rolleri değişmiş, güvenliği ve hassasiyeti arttırmak için cerrahinin birçok alanında robotik sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Robotlar cerrahide ilk olarak 1985 yılında bilgisayarlı tomografi (BT) rehberliği altında beyin biyopsisi için kullanıldı. 1988'de benzer sistem prostat cerrahisinde rol aldı. 1986’da Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan ortopedik cerrahideki ilk robot, kalça protezi ameliyatı sırasında uyluk kemiğinin hassas bir biçimde işlenmesine yönelik kullanıldı ve 1992’de total kalça protezi ameliyatına yardımcı olan ilk robot oldu. Yıllar içerisinde günümüzde kullanılan modern robotlar geliştirildi. Bugün ise NAVIO robotik cerrahi sistemi kalça ve diz prosedürlerine odaklanan ana robot sistemidir.

Robotik Cerrahi Sistemi ve NAVIO

Robotik cerrahide pasif, aktif ve yarı aktif sistemler kullanılmaktadır. Pasif sistemler cerrahinin bir bölümünü cerrahın kontrolünde tamamlayan sistemlerdir. Yani programlanmış bir görevi yürütemezler. Aktif sistemler cerrahın müdahalesinden bağımsız olarak çalışırlar. Cerrah sürece etki edemez. Yarı aktif sistemler ise cerrahın kontrolünde çalışırlar, fakat cerraha sürekli olarak geri bildirimde bulunurlar. Bu geri bildirim işitsel, görsel ve titreşimsel uyarılar şeklindedir. Yani robot programlanmış bir görevi cerrahın kontrolünde yürütür ve görevin dışına çıkılmak istendiğinde cerrahı uyarır. NAVIO robotik sistem bu tanıma uyan yarı aktif bir sistemdir.

NAVIO Nedir?

NAVIO Cerrahi Sistemi, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylı, bilgisayarlı tomografi gerektirmeyen ve el tipi teknolojisi ile hastaya özel cerrahi planlama süreci sağlayan robotik destekli sistemdir. NAVIO, dizde hareket açıklığının hasta memnuniyetini sağlayacak şekilde dengelenmesine yardımcı olur. NAVIO Robotik Sistemi ile ameliyat öncesi BT taramasına gerek kalmadan, ameliyat esnasında eklemin yatay ve dikey planlarda 3D modeli oluşturulur. İmplant boyutu ve protez yerleşimindeki açılar ve protez parçalarının birbirine uyumu belirlenir. NAVIO robotu, hastanın anatomik yapısını tespit eder ve yumuşak doku dengesinin matematiksel değerini belirleyip görselleştirerek, implantların en uygun ve en dengeli şekilde yerleştirilmesi için cerraha yardımcı olur. Cerrah, NAVIO’nun robot destekli el aletini kullanarak hasarlı kemiği kalan sağlıklı kemikten uzaklaştırır. Milimetrik bir hataya dahi izin vermeden hem hasta hem de cerrah için güvenli bir ameliyat imkanı sunar. Elle yapılan standart cerrahide bu kadar ince hesaplamalarla planlama yapmak mümkün değildir. NAVIO Cerrahi Sistemi, total ve kısmi diz artroplastisinde cerrahların daha iyi sonuçlar elde etmesine ve hasta memnuniyetini arttırmaya yönelik, robot destekli ortopedik cerrahinin en ileri noktasında doğruluk, önem ve özgürlük sunmak için tasarlanmıştır.

NAVIO Cerrahi Sistemin Avantajları

- NAVIO, ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi taramalarına bağımlı olmayan bir sistemdir. Böylece hastayı ekstra maliyetten ve radyasyondan kurtarır.
- Geleneksel ameliyat yöntemlerinden daha doğru ve güvenilir sonuçlar oluşturur, risk faktörlerini azaltır.
- Hastaya özel anatomik 3D modellemesi ile implantın en doğru şekilde konumlandırılmasını sağlar.
- Daha az ağrı, hızlı rehabilitasyon ve iyileşme, düşük komplikasyon riski ve daha küçük kesikler sağlar.
- Hasta daha kısa sürede ayağa kalkar ve sosyal yaşantısına döner.
NAVIO, el tipi robotik sistemi ile diz implantlarında küresel lider konumundadır. NAVIO 7 olarak bilinen yazılımdaki son güncellemeler ile yeni bir arayüz, genişletilmiş cerrahi yöntem ve modern iş akışıyla hasta memnuniyetini en üst düzeyde karşılayacak durumda tasarlanmıştır. Cerrah için daha iyi cerrah olma fırsatı, Hasta için daha iyi sonuçlara ulaşma şansı. Ortopedik Cerrahide Yeni Nesil Sistem.. NAVIO daha hızlı, daha kolay, daha doğru.. Geleneksel ameliyat yöntemlerine kıyasla, hastalara ihtiyaç duydukları ameliyatlarda hakettikleri güveni sağlar..

NAVIO Uygulama Alanları


NAVIO Kısmi Diz Protezi

Diz ağrısı, şişlik veya dizinizde sertlikten muzdaripseniz, bu durum aktivitelerinizi kısıtlıyor ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa, dünyadaki binlerce kişi gibi, osteoartrit, halk arasındaki ismiyle ‘kireçlenme’ olasılığınız var demektir. Kısmi diz protezi, kireçlenmeye bağlı hasar, dizin tamamında değil yalnızca belirli kompartmanlarında sınırlı kalması durumunda uygulanan ortopedik cerrahi yöntemidir. Bu yöntem total diz protezi için alternatif oluşturur. Kısmi diz protezinde çapraz bağlar korunur, daha az kemik çıkarılır ve daha küçük kesi yapılır. Hasta için daha küçük bir cerrahi girişim olmasına rağmen cerrahi teknik olarak zor bir işlem süreci oluşturur. NAVIO, bu karmaşık cerrahi süreçte, dizde erken veya orta evre osteoartrit tedavisinde robot destekli teknoloji sağlar. Hastalar geleneksel yöntemlerden daha az ağrı, daha hızlı iyileşme süreci yaşarken doktora cerrahi yöntemde kolaylık sunar. Robotik sistem ile yalnızca kireçlenmenin zarar verdiği diz bölümü hedef alınıp, o kısmı çevreleyen sağlıklı doku ve bağları koruyarak kısmi diz protezi ameliyatı gerçekleştirilir. Yöntem: İşlem sırasında cerrah, NAVIO’nun el destekli robotunu kullanarak dizin anatomik verilerini toplar ve hastaya özgü 3D model oluşturulur. Bu bilgi, cerrahın implantı optimal hizalama ile yerleştirmesine ve daha doğal bir diz hissi için diz bağlarının en iyi şekilde dengelenmesine yardımcı olur. Süreç hasta odaklıdır ve hastanın benzersiz anatomisi düşünülerek buna uygun planlama yapılır. Zaman alan ve yoğun radyasyon maruziyeti oluşturan BT taramasına gerek kalmaz. NAVIO destekli kısmi diz protezi ile hastalar 24 saat içinde hastaneden ayrılabilir ve hızlı şekilde aktif yaşamlarına dönebilirler.

NAVIO Total Diz Protezi

Diz ekleminiz, uyluk kemiğinin (femur) kaval kemiğiyle (tibia) buluştuğu yerdir. Normal anatomik yapıda dizlerin düzgün hareket edebilmesi için dizdeki tüm bileşenler (kemik, kıkırdak, sinovyal membran, bağlar, tendonlar, kaslar) birlikte ve doğru çalışmalıdır. Diz ekleminde, kıkırdak, kemiklerin birbirine sürtünmesini önlemek için koruyucu görev görür. Sinovyal membran adı verilen ince, pürüzsüz tabaka ise kemikler hareket ettikçe sürtünmeyi azaltır ve aşınmayı önler. Çeşitli nedenlerle doğal yapıyı bozan inflamasyon durmunun genel adına artrit denir. Artrit, uyluk ve kaval kemiği arasındaki kıkırdak dokuyu yıpratır ve iki kemiğin birbirine sürtünmesine neden olur. Sonuçta eklem çukurlaşır, aşınır ve düzensiz hale gelir, bu da ağrı, sertlik ve dengesizliğe neden olur. Bu nedenle bazı durumlarda bacağın hareketi önemli ölçüde sınırlanabilir. Diziniz, aktif yaşam tarzınızı korumanın zorlaşacağı ölçüde hasar görür veya kronik ağrı yaşamaya başlarsanız, total diz protezi sizin için uygun yöntem olabilir. Diz eklemi çevresinde ağrıya neden olan artritin genel adı osteoartrit, yani kireçlenme, en yaygın diz hasarlarından biridir. Diz kireçlenmesi ileri seviyelerde olan ve eklem ağrısı gittikçe artan hastalarda kısmi diz yerine total diz protezi uygulanır. NAVIO Cerrahi Sistemi, cerrahınızın ameliyatı sadece benzersiz anatominize göre planlamasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bilgisayar ve robotik desteği bir arada kullanarak total diz implantınızın en uygun şekilde konumlandırılmasını sağlar. Yöntem: Total diz protezi, her hastanın kendine özgü anatomisinin belirlenmesi ile başlar. Bu bilgiye göre, dizdeki hasarlı kemik bölgeleri çıkarılır ve her biri hastaya uygun en iyi sonucu sağlayacak yeni implant bileşenleri dizin doğal yapısına göre yüksek hassasiyet ile hizalanır.

Klinik Kanıtlar

» Robotik destekli lateral unikompartmantal diz artroplastisinden sonra spora daha hızlı dönüş sağlandığı, karşılaştırmalı bir çalışma ile kanıtlanmıştır (Canetti R, vd., Arch Orthop Trauma Surg. 2018; 138: 1765-1771).
» Osteoartritli hastalarda, Nisan 2012 ile Aralık 2016 arasında NAVIO el tipi robot teknolojisi ve geleneksek cerrahi teknikleri ile tek bir cerrah tarafından yapılan lateral UKA'ların analizi yapılmıştır.
» Çalışmada 11 hastada (yaş ortalaması 66.5) NAVIO sistem, 17 hastada (yaş ortalaması 59.5) geleneksel cerrahi yöntemi uygulanmıştır. Ortalama 37.2 ay boyunca takip edilen hastalarda spora dönüş süreleri ve diz fonksiyonları karşılaştırılmıştır.
» Çalışmanın sonucunda, NAVIO sistemin uygulandığı hastaların geleneksel cerrahiye kıyasla spora dönüş sürelerinin ortalama 6.3 ay daha erken olduğu gösterilmiştir (şekil). Ayrıca NAVIO, geleneksel cerrahiye kıyasla daha olumlu diz fonksiyon sonuçları elde edilmesini sağlamıştır.

» Geleneksel cerrahi ile karşılaştırıldığında, NAVIO robotik cerrahi yöntemi özellikle sportif faaliyetler açısından yüksek beklentileri olan genç, aktif hastalar için postoperatif aktivite düzeylerinin planlanması konusunda yardımcı olacaktır (Canetti R, vd., Arch Orthop Trauma Surg. 2018; 138: 1765-1771).
» Sağ dizinde önceden yapılmış kısmi diz protezinden memnun olan, ancak sol dizinde şiddetli ağrı yaşamaya başlayan 53 yaşındaki erkek hasta vakası (Gregori A, vd. Blue Belt Technologies Inc. 2013). Cerrah, 12° 'lik aşırı varus deformitesi nedeniyle kısmi yerine total diz protezi uygulamıştır.
» NAVIO, cerraha ameliyatın en doğru şekilde planlanmasında, dizin dengelenmesi ve bacak hizalanmasında, minimum kemik rezeksiyonu, implant uyumu ve pozisyonun belirlenmesine olanak tanımıştır.

» Sonuç olarak NAVIO cerrahi sistemin, cerrahlara en iyi sonucu elde etmek için önceden belirlenmiş bir planı en doğru şekilde uygulayabilecekleri bilgi akışı sayesinde zorlu bir cerrahiye güvenle yaklaşmalarını sağladığı belirtilmiştir (Gregori A, vd. Blue Belt Technologies Inc. 2013).